dnes je 19.4.2024

Input:

Účtovanie stravných lístkov v roku 2019

20.11.2019, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2019.11.1.2 Účtovanie stravných lístkov v roku 2019

Ing. Jozef Pohlod

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti, čo vyplýva z ustanovenia § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“). Stravovanie zamestnancov môže platiteľ dane zabezpečovať rôznymi formami:

  • vo vlastnom stravovacom zariadení (napr. závodná jedáleň),

  • v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, príp. prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (závodná jedáleň, reštaurácia a pod.),

  • prostredníctvom sprostredkovateľov, ktorí samotné stravovacie služby neposkytujú, ale ich zabezpečujú od iných osôb.

Spôsob účtovania stravných lístkov potom záleží od toho, akou formou si zamestnávateľ zabezpečí stravovanie, t. j.,